Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén: az étkezési és a takarmánybúza aránya általában harminc-hetven százalékos, az idén viszont fele-fele arányú - hangsúlyozta a - Mezőgazdaság magazin
részletek »

Nagy István: az átlaghoz képest több étkezési búza termett idén

Mezőgazdasággal kapcsolatos hírek. Növénytermesztés, állattenyésztés, és gazdálkodás. A magyar és nemzetközi mezőgazdaság helyzete.
Mezőgazdaság magazin
Itt vagy: Mezőgazdaság magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Nagy István: az átlaghoz képest több étkezési búza termett idén
Nagy István: az átlaghoz képest több étkezési búza termett idén
Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén: az étkezési és a takarmánybúza aránya általában harminc-hetven százalékos, az idén viszont fele-fele arányú - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Vas megyei Chernelházadamonyához tartozó Kukucsa majorban.
Nagy István a Répcevölgye 2001 Kft. telephelyén az aratási szezont értékelve elmondta, hogy az étkezési és a takarmánybúza aránya Vas és Győr-Moson-Sopron megyében még ennél is jobb, előbbiben hetven-harminc, utóbbiban 75-25 százalékos, míg az ország többi részében hatvan, vagy az alatti az étkezési búza aránya.

A nagyobb mennyiségű étkezési búza növelheti az ágazat kiviteli arányát is - tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy öt millió tonna őszi búza már a tárolókban van, ez hét százalékkal marad el a tavalyi összmennyiségtől. Ennek okaként a szélsőséges időjárási viszonyokat jelölte meg az államtitkár, aki kitért arra is, hogy tavaly azonban rekord mennyiség termett, nem csak Magyarországon, hanem világszerte.
Hirdetés

Megjegyezte: az elmúlt öt év átlagához képest 0,8 százalékkal lett több étkezési búzából az idén.

A tavalyi rekord mennyiség miatt egyelőre a nyomottak az árak, de várhatóan emelkedni fognak. A búza világpiaci árának jelenlegi növekedését a forint erősödése miatt nem érzik egyelőre a gazdák - magyarázta az államtitkár.

Bodorics Pál, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a családi vállalkozás kétezer hektáron gazdálkodik, amiből hatszáz hektárt tesz ki a búza, 450 hektárt a repce, a napraforgó 150-180 hektárt, a tavaszi árpa mintegy kétszáz hektárt, a kukorica pedig 250 hektárt. A maradék területeken takarmánynövényeket, lucernát, fűmagot termesztenek, de állatokat is tartanak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Nagy István, búza, termés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-08-09 15:09:28
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü